Svalbard Global Seed Vault

Besök oss på Facebook


Instagram

Arbeidsgruppen for grønnsaker, potet, urter og medisinvekster

NordGens arbeidsgrupper består av to personer fra hvert nordisk land. Personene utnevnes av landene og har ulik ekspertkunnskap knyttet til NordGens aktivitet innen vekstgruppen. Arbeidsgruppen representerer bevararing, vekstforedling, forskning og kulturhistorie.

Arbeidsgruppen treffas en eller to ganger per år. For NordGens del besitter medlemmene viktig expertkunnskap som hjelper NordGen. Begrensa budsjett for arbeidsgruppen gjør at vi for tiden har få eller små prosjekt.

Innenfor vårt mandat arbeider vi bredt med landraser og eldre handelssorter fra Finland, Sverige, Norge, Danmark og Island. I tillegg har vi også foredlingsmateriale av f.eks. tomat, agurk, salat og potet, samt en internasjonal samling (genetic stock) av erter.

Urter og medisinvekster er inkludert i arbeidet, og vi har omfattende samlinger av blant annet kvann og rosenrot. Frø distribuerer fra vårt frølager på Alnarp. I tillegg har vi sikkerhetskopier av frøene på Svalbard og et baselager i Aaslev i Danmark. Potetene dyrkes under optimale forhold og er virusrenset og testet i samsvar med offesielle regler for plantehelse. Norgen kan derfor distribuere både in-vitro planter og settepoteter innenfor EU området.

Vegetativ materiale, som f.eks. rabarbra, humle, pepperrot, jordskokk lagre i klonarkiv som drives av de ulike lands nasjonale program.

Sidansvarig:  Annette Hägnefelt