NordGen

Svalbard Global Seed Vault

Besök oss på Facebook


Instagram

NordGen Växter

Bornholmsfikon

Fikon (Ficus carica) är en art inom fikussläktet och familjen mullbärsväxter, som växer i södra delen av Europa samt i länder kring Arabiska halvön. Dess frukter är ätliga och benämns i allmänhet med samma namn som trädet. En sort är Bornholmsfikonet.

Fikon bildar lövfällande buskar eller träd upp till sju meter höga. Barken är grå och slät, grenarna bruna eller gröna, något håriga. Bladstjälkarna blir upp till 10 cm långa, bladskivorna upp till 25 cm långa med 3-5 flikar med rundade spetsar, hjärtlik bas. De är tunna och sträva på ovansidan, korthåriga på undersidan. Frukterna, fikonen, är runda till päronformade och upp till 8 cm i diameter. Beroende på sort kan de vara gula till purpurfärgade samt kala eller något håriga.

Fikonfrukten är en skenfrukt som består av en uppsvälld blombotten, som på insidan är beklädd med enkönade blommor. De fikon vi äter innehåller bara honblommor. I Norden kan vi endast odla sorter som tillhör gruppen adria-fikon, som t.ex. Bornholmsfikon, eftersom de bildar fikon utan pollinering och befruktning. Detta kallas att frukten är partenokarp. Smyrna-fikon å andra sidan måste pollineras av fikonsteklar som endast är 1 mm långa. Dessa steklar finns inte i Norden.

Det gäller att skörda fikonen exakt när de är mogna, när de hänger ner och har börjat mjukna. Fikonet ska likna en "änkas öga och en tiggares kappa", enligt ett gammalt talesätt. Med det menas att när det nästan droppar ur fikonets öga och skalet har blivit lite skrynkligt, då är det dags att skörda.

Läs mer