NordGen

Svalbard Global Seed Vault

Besök oss på Facebook


Instagram

Midsommar

NordGen önskar alla en riktigt Glad Midsommar!

Nu börjar sommaren, och mångas semester. Vintern har varit kall och våren sen. Försommaren var varm men nu ser det ut att bli ostadigt väder hela midsommarhelgen. I NordGens växthus är det dock varmt och gott och odlingarna har satt fart.

Sett ur astronomisk synvinkel är en närliggande dag till midsommardagen det dygn som har den längsta dagen, sommarsolståndet. På de nordligaste breddgraderna, det vill säga norr om norra polcirkeln, går solen inte ens ner under horisonten och det är ljust dygnet runt. Eftersom det finns flera stenmonument som visar att människor i flera tusen år kunnat bestämma vid vilken tidpunkt sommarsolståndet inträffar är det troligt att någon form av firande förekommit kring midsommar långt tillbaka i tiden. Sommarsolståndet på norra halvklotet var den första dagen på årets tredje kvartal, (i gamla tiders solkalendrar).

På flera språk kallas helgen för Johannesdagen eller Sankt Hans, men på svenska med flera språk kallas den alltjämt midsommar. I Danmark och Norge firar man Sankthans aften genom att tända bål, leka lekar och utöva bränning av pappershäxor. I Danmark sjungs vid bålet ofta Midsommervisen med text av Holger Drachmann.

Läs mer