NordGen Kasvit

Svalbard Global Seed Vault

Find us on Facebook

Instagram

Diversitet i blomkål

Diversitet i blomkål på NordGen

Just nu har vi sex gamla blomkålssorter i odling för att producera nytt frö. Vi sådde dem i ett varmt växthus i september och när de hade ca 3–4 örtblad fick de flytta in i vårt frostfria kallväxthus. Där har de vuxit sig större i sina krukor och strax efter jul kunde vi skönja de allra första små blomkålshuvudena om vi ”pillade oss” ner bland bladen i toppen på plantorna. Sen följer en besvärlig fas i fröproduktionen, nämligen att få huvudet att inte växa sig för stort utan att helst splittra upp sig i små buketter för att snabbt sträcka sig vidare och bilda blomställningar och till sist utveckla blomknopparna. Ja, vi vill faktiskt att precis det ska hända som vi inte vill se när vi odlar blomkålen på fält för att äta upp den. Då vill vi ha vita, täta och fasta huvud inte spretiga, glesa och lite missfärgade.

Idag, den 1 mars, är vi precis där i den besvärliga fasen och just nu ser vi vilken bred variation som finns mellan de olika sorterna. Läs här om mina bedömningar över fröodlingsläget för de olika kultivarerna.

Sorten Atle Weibulls Original har faktiskt redan blommat länge och vi klipper ner och klipper ner för nu är det ju för tidigt att blomma! För att få en bra frösättning behöver vi humlor, bin eller flugor till hjälp och nu är det för kallt i huset och i vårt varma växthus är det fullt av andra sådder. Åtgärd, vi förbereder för humlor om en vecka och kommer att sätta plantorna i en nätbur med lampor över sig så att det blir varmt på dagen. Vi håller tummarna för att de ska fungera.

Clou är också lite bråkig och vi ser tecken på begynnande röta i några av de ca 6-7 cm stora huvudena. Clou gör alltså precis det vi inte vill – den fortsätter att vara tät och kompakt. Åtgärd, vi minskar vattenmängden och torkar plantorna. Huvud med tendens till röta skärs rena med spritdoppad skalpell och pudras med torr kalk.

Kastrup Torve hade en besvärlig start i livet. Fröet hade låg grobarhet och de plantor som verkligen spirade till slut kommer att ligga efter under sin fortsatta tillväxt. Idag syns det genom att vi ännu inte ser några små huvuden. Däremot sträcker sig plantorna redan och har alltså en stjälk! Ser anmärkningsvärt ut och jag hoppas att den är inducerad, men vet ännu inte.

Stor Dansk vet minsann vad vi som fröodlare önskar. Stor Dansk har bokstavligt talat huvudet på skaft. På ca 15-30 cm höga ”skaft” ståtar just spretiga, ludna och gulgröna huvuden som nästan ser ut som broccoli. Fasen mellan vitt huvud och dagens skaftade gröna har gått snabbt och smärtfritt. ”Dansken” kommer att blomma inom kort.

Idol är trots sitt kaxiga namn en blyg typ. Täckbladen skruvar sig hårt runt huvudet och släpper inte in något ej heller ljuset. I sammanhanget kan nämnas att detta är en viktig egenskap i dagens blomkålsodling. Ju längre bladen täcker huvudet desto längre håller sig huvudet vitt och fräscht. Vid fröodling kan det bli besvärligt. Åtgärd, vi stressar plantorna genom att låta dem torka ut och hoppas på en ”lössläppt” reaktion.

Alpha 5 Erfu ser nästan ut som Idol, men har inte samma hårda bladtäckning. Denna sort ser just nu jättegod ut. Riktig baby-blomkål! Åtgärd, vi drar ner på bevattningen och hoppas att denna fasen snart är över.

Annette Hägnefelt/2017-03-01

Arkisto